Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kremeľ tvrdí, že Kallasová je hľadaná za nepriateľské kroky

Na archívnej snímke z 11. januára 2024 estónska premiérka Kaja Kallasová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v Tallinne. Foto: TASR/AP

Kallasová je estónskou premiérkou od roku 2021, pripomína AFP.

Moskva 13. februára (TASR) - Kremeľ v utorok vyhlásil, že estónsku premiérku Kaju Kallasovu i ďalších predstaviteľov pobaltských krajín zaradil na zoznam hľadaných osôb, pretože podnikli "nepriateľské kroky" voči Moskve. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Sú to ľudia, ktorí podnikajú nepriateľské kroky voči historickej pamäti a našej krajine," povedal v telefonickom rozhovore s novinármi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ruské ministerstvo vnútra predtým v utorok uviedlo, že vyhlásilo estónsku premiérku Kaju Kallasovu za "hľadanú" osobu v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným trestným prípadom.

Meno Kallasovej sa nachádza v databáze hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra s označením "hľadaná na základe Trestného zákonníka", konkrétne obvinenia sa tam však neuvádzali.

Kallasová je estónskou premiérkou od roku 2021, pripomína AFP. Estónsko je bývalá sovietska republika a ako člen Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) a je neochvejným podporovateľom Ukrajiny od začiatku invázie Ruska vo februári 2022.

S Ruskom má krajina spoločnú hranicu dlhú 333 kilometrov, otvorených je na nej však iba šesť hraničných priechodov. Estónsko ešte vlani v novembri vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Ruska, keďže estónska vláda zvažuje uzavretie hranice pre obavy z prílevu migrantov.