Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Krupobitie zničilo úrodu ovocia na juhu Čiech

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Riaditeľ spoločnosti Zemcheba Jaroslav Muška očakáva straty vo výške desiatok miliónov korún.

Praha 5. augusta (TASR) - Českí meteorológovia dnes varovali pred silnými lokálnymi búrkami, ktoré sa popoludní a vo večerných hodinách môžu vyskytnúť prakticky hocikde.

"V teplom a vlhkom vzduchu sa budú lokálne vytvárať silné búrky, ojedinele sprevádzané krúpami, prívalovými zrážkami s úhrnmi okolo 40 milimetrov a s nárazmi vetra okolo 90 km/h," citoval server idnes.cz Jana Šrámka z Českého hydrometeorologického ústavu. Výstraha platí do dnešnej 22. hodiny.

Nezvyčajne silné krupobitie, po ktorom zostalo na zemi aj desať centimetrov ľadových krúp, zničilo v sobotu večer úrodu v najväčšej juhočeskej ovocinárskej oblasti. Riaditeľ spoločnosti Zemcheba Jaroslav Muška očakáva straty vo výške desiatok miliónov korún.

Letné búrky s krúpami nie sú ničím výnimočným. Ale "v takej sile, že to vyvracalo stromy a krúpy ležali ako jednoliate biele ľadové ihrisko, to som tu ešte nezažil," uviedol pre server novinky.cz.

Búrky sa v sobotu prehnali cez celý juh Česka. Hasiči zasahovali podľa idnes.cz vo vyše 70 prípadoch.

Pre Moravu a Sliezsko dnes meteorológovia predpovedali horúčavy s teplotami až 34 stupňov Celzia, po ktorých má v pondelok prísť do Česka studený front.