Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko zablokovalo vstup na svoje územie zo severu Iraku

Priaznivci Kurdskej strany práce, archívne foto. Foto: TASRAP

K tomuto kroku Ankara pristúpila po tom, ako sa dnes v Kurdistane na severe Iraku začalo hlasovanie v referende o nezávislosti tohto regiónu.

Istanbul 25. septembra (TASR) - Turecko zablokovalo dnes vstup na svoje územie zo severu Iraku. Informovala o tom turecká televízia NTV s tým, že toto opatrenie sa vzťahuje na hraničný priechod Habur, ležiaci na juhovýchode Turecka v provincii Širnak. Turecké úrady spresnili, že vstup na územie Iraku z tureckého územia cez Habur zatiaľ je možný.

K tomuto kroku Turecko pristúpilo po tom, ako sa dnes v Kurdistane na severe Iraku začalo hlasovanie v referende o nezávislosti tohto regiónu.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí dnes v súvislosti s týmto referendom naliehavo vyzvalo tureckých občanov, aby opustili územie kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku, ak ich prítomnosť tam nie je nevyhnutná.

Turecká vláda v súvislosti s kurdským plebiscitom prijala viacero bezpečnostných opatrení a uplynulú sobotu turecký parlament na svojom mimoriadnom zasadaní predĺžil platnosť povolenia na nasadenie tureckých jednotiek v Iraku a Sýrii.

Turecká vláda sa obáva, že dnešné referendum v Kurdistane by mohlo vytvoriť pôdu pre vznik nových bezpečnostných hrozieb v Iraku, destabilizovať región a oslabiť boj s džihádistickou organizáciou Islamský štát.

Referendum v Kurdistane sa koná napriek nesúhlasu irackej vlády i mnohých ďalších krajín - vrátane členov EÚ a USA - či OSN. Najvyšší predstaviteľ irackého Kurdistanu Masúd Barzání však v reakcii na tieto protesty deklaroval, že referendum sa uskutoční napriek tomuto nesúhlasu a v stanovenom termíne. Vláda v Bagdade plebiscit považuje za protiústavný.