Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kurdský festival v Kolíne vyvolal protest Turecka

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Ministerstvo sa pozastavilo nad tým, že nemecké úrady vôbec vydali povolenie na podobný festival a odsúdili Nemecko za dvojaké štandardy v boji s terorizmom.

Istanbul 17. septembra (TASR) - Turecké ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo nemeckého veľvyslanca v Ankare, aby vyjadrilo protest svojej krajiny proti postupu nemeckých úradov, ktoré dovolili kurdských militantom šíriť "teroristickú propagandu".

Turecký rezort diplomacie v noci nadnes podľa agentúry AP uviedol, že na festivale v Kolíne nad Rýnom boli použité symboly "zakázanej" Strany kurdských pracujúcich (PKK) vrátane fotografií jej väzneného vodcu Abdullaha Öcalana.

PKK, považovaná za teroristickú nielen Tureckom, ale aj jeho západnými spojencami, bojuje už viac ako 30 rokov proti tureckému štátu. Ozbrojené zrážky medzi kurdskými militantmi a vládnymi silami sa obnovili v roku 2015, keď stroskotalo prímerie medzi nimi

Ministerstvo sa pozastavilo nad tým, že nemecké úrady vôbec vydali povolenie na podobný festival a odsúdili Nemecko za dvojaké štandardy v boji s terorizmom.

Vzťahy medzi Ankarou a Berlínom sa vyostrili po tom, ako turecké úrady v rámci širších bezpečnostných opatrení zadržali desať ľudskoprávnych aktivistov spoločne s nemeckým občanom Petrom Steudtnerom a riaditeľkou tureckej pobočky organizácie Amnesty International.

Nemecko okrem toho podľa Turecka ukrýva kurdských a krajne ľavicových militantov vrátane vojenských hodnostárov a ďalších ľudí spojených s vlaňajším neúspešným pokusom o puč v krajine. Berlín všetky takéto tvrdenia odmieta.