Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

La Russa, ktorý má doma sošku Mussoliniho, je novým šéfom Senátu

Na snímke Ignazio La Russa. Foto: TASR/AP

Nový predseda Senátu je straníckym kolegom Giorgie Meloniovej, ktorá sa podľa očakávania do niekoľkých dní stane premiérkou.

Rím 13. októbra (TASR) - Krajne pravicový politik Ignazio La Russa bol vo štvrtok na úvodnom zasadnutí nového talianskeho parlamentu zvolený za predsedu Senátu. Russa je tiež známy tým, že v obývačke má sošku fašistického diktátora Benita Mussoliniho. TASR prevzala správu od tlačových agentúr DPA a ANSA.

La Russa (75) zo strany Bratia Talianska (FdI) povedie hornú komoru parlamentu a po prezidentovi bude zastávať ústavne druhý najvyšší post v krajine. Voľbu nového predsedu Senátu vo štvrtok viedla doživotná senátorka a preživšia holokaust Liliana Segreová. La Russa dostal 116 hlasov z celkového počtu 206 senátorov. Odovzdaných bolo aj 65 prázdnych hlasovacích lístkov, dva hlasy dostal popredný predstaviteľ strany Liga Roberto Calderoli a dva Liliana Segreová.

Nový predseda Senátu je straníckym kolegom Giorgie Meloniovej, ktorá sa podľa očakávania do niekoľkých dní stane premiérkou. FdI bola hlavnou silou v pravicovej koalícii, ktorá zvíťazila v minulomesačných parlamentných voľbách. Meloniová ako predpokladaná premiérka zablahoželala La Russovi a označila ho za "vlastenca, sluhu štátu, muža zamilovaného do Talianska".

Kontroverzný politik počas predvolebnej kampane pred nedávnymi parlamentnými voľbami tvrdil, že všetci Taliani sú "dedičmi Il Duceho", čo je prezývka Mussoliniho a znamená "Vodca".

Počas pandémie koronavírusu La Russa na sociálnych sieťach odporúčal, aby si Taliani prestali podávať ruky a radšej sa zdravili gestom známym ako "rímsky pozdrav", ktorý sa podobal na hajlovanie v časoch nacistického Nemecka. V interview pred štyrmi rokmi sa La Russa pochválil vo svojej obývačke predmetmi z čias fašistickej diktatúry a soškou Mussoliniho.