Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA NA HORÁCH: V Indii lavína zmietla turistov

Na tejto fotke, ktorú zverejnila indická armáda, vojaci odstraňujú sneh z lavíny v indickom štáte Sikkim, utorok 4. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Lavína zasiahla skupinu turistov. Okrem šiestich mŕtvych zranenia utrpelo ďalších 30 ľudí. Podľa agentúry AP je zranených 11 osôb.

Naí Dillí 4. apríla (TASR) - Najmenej šesť ľudí zahynulo a mnoho ďalších zrejme uviazlo v utorok pod lavínou v severovýchodnom indickom štáte Sikkim, informovala polícia a miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Lavína zasiahla skupinu turistov. Okrem šiestich mŕtvych zranenia utrpelo ďalších 30 ľudí. Podľa agentúry AP je zranených 11 osôb.

V druhom najmenšom indickom štáte Sikkim sa začali záchranné operácie a záchranári hľadajú niekoľko nezvestných ľudí. Indická organizácia pre cesty v pohraničí uviedla, že lavína spadla blízko horského priesmyku Nathu La. Dodala, že zo snehu vytiahli 22 živých ľudí a previezli ich do nemocnice na ošetrenie.

Horský priesmyk Nathu La sa nachádza pri hranici s Čínou a patrí medzi turistické atrakcie.

Ekologicky citlivý región Himalájí, kde sa prejavuje globálne otepľovanie, je náchylný na lavíny. Vlani zahynulo v lavíne v severnom regióne Uttaránčal 27 vytrénovaných horolezcov.