Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Všetci nezvestní z masívu Mont Blancu sú nažive

Vykladanie jednej z obetí pádu lavíny z vrtuľníka na záchranárskej základni v lyžiarskom stredisku Chamonix vo francúzskych Alpách Foto: TASR/AP

Lavína ich strhla skoro ráno za dobrého počasia v nadmorskej výške asi 4000 metrov na hore Mont Maudit vo francúzskych Alpách. Nešťastie si vyžiadalo najmenej život deviatich horolezcov.

Paríž 12. júla (TASR) - Rozsiahle pátranie v oblasti masívu Mont Blancu vo francúzskych Alpách, kde dnes v lavíne zahynulo najmenej deväť horolezcov zo štyroch európskych krajín, vo večerných hodinách prerušili.

Do nemocnice previezli s menšími i vážnejšími zraneniami 15 osôb. Štyria ľudia boli po páde lavíny nezvestní, no medzičasom sa ukázalo, že sú nažive. Dvaja z nich - Briti - sa sami prihlásili úradom, informovala agentúra DPA.

Obete - traja Nemci, jeden Švajčiar, traja Briti a dvaja Španieli, boli členmi expedície, ktorá sa vydala na Mont Blanc. Lavína ich strhla skoro ráno za dobrého počasia v nadmorskej výške asi 4000 metrov na hore Mont Maudit, ležiacej na obľúbenej trase výstupu na najvyšší alpsky končiar. Doterajšie poznatky odborníkov naznačujú, že masy snehu uvoľnil zrejme niektorý z horolezcov.

Záchranárov privolal jeden zo zranených. Miesto nehody prehľadávali francúzski žandári so psami vycvičenými na pátranie po zasypaných ľuďoch. V nasadení boli aj dva vrtuľníky a početní dobrovoľníci.

Francúzsky minister vnútra Manuel Valls na tlačovej v Chamonix avizoval vyšetrovanie prípadu. Čo spustilo lavínu zatiaľ nie je známe.

Incident v úvode tohtoročnej turistickej sezóny je podľa miestnych úradov najhorším nešťastím v regióne za uplynulých niekoľko rokov. Len minulý týždeň prišlo vo švajčiarskych Alpách o život päť nemeckých horolezcov.