Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Lavína v Taliansku zasypala troch ľudí, sú naďalej nezvestní

Na snímke koniec lavínišťa tesne pod turistickým chodníkom. Foto: TASR Milan Kapusta

Nezvestné osoby sa zúčastňovali na kurze pre horských vodcov v lokalite Val di Rhemes v okolí hory Tsanteleina blízko hraníc s Francúzskom.

Rím 14. apríla (TASR) - Traja ľudia sú nezvestní po tom, čo ich pochovala lavína v údolí Aosty na severe Talianska, uviedla vo štvrtok talianska horská záchranná služba. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nezvestné osoby sa zúčastňovali na kurze pre horských vodcov v lokalite Val di Rhemes v okolí hory Tsanteleina blízko hraníc s Francúzskom.

Skupinu podľa horských záchranárov počas kurzu prekvapila lavína, ktorá ich zmietla. Vedúcemu kurzu, 49-ročnému horskému vodcovi z údolí Aosty, sa podarilo zachrániť a zostúpiť späť do údolia, kde zalarmoval pohotovostné zložky. Muž neutrpel vážne zranenia; ošetrili ho na pohotovosti neďalekej nemocnice.

Záchrannú operáciu, ktorá prebiehala od popoludňajších hodín, však vo štvrtok večer odvolali. Operácia bola extrémne komplikovaná v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok. Pokračuje ďalej od piatkových ranných hodín, uviedol záchranný tím.

Záchranné zložky sa pokúsili priblížiť k miestu incidentu a k ľuďom pochovaným pod masami snehu pozemnou cestou, keďže operácia pomocou vrtuľníka by bola príliš nebezpečná, cituje DPA.