Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Lavrov a Wang I sa zhodli pri Ukrajine i krokoch USA voči Číne a Rusku

Na snímke zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva zahraničných vecí ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) sa rozpráva s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I počas ich rokovaní v Moskve v pondelok 18. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Čína sa v spojitosti s konfliktom na Ukrajine usiluje zaujať neutrálny postoj, Moskve však poskytuje dôležitú diplomatickú a finančnú podporu, konštatuje AFP.

Moskva 19. septembra (TASR) - Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov a čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa v pondelok zhodli, že konflikt na Ukrajine musí byť riešený za účasti Ruska. Rokovali aj o krokoch USA voči Číne a Rusku. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Obe strany podrobne rokovali o súčasnom stave záležitostí na Ukrajine a pripomenuli márnosť pokusov vyriešiť túto krízu bez toho, aby sa brali do úvahy záujmy Ruska, a najmä bez účasti Ruska," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Ruský rezort diplomacie dodal, že obaja vyjadrili názorovú blízkosť i v spojitosti s krokmi USA v medzinárodnom priestore vrátane krokov Washingtonu namierených voči Rusku a Číne.

Čína sa v spojitosti s konfliktom na Ukrajine usiluje zaujať neutrálny postoj, Moskve však poskytuje dôležitú diplomatickú a finančnú podporu, konštatuje AFP. Medzinárodná izolácia Pekingu sa však prehlbuje.

Wang I na niekoľkodňovú návštevu Moskvy pricestoval v pondelok z Malty, kde rokoval s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom.