Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Lavrov a Wang I si pochvaľovali „praktickú spoluprácu“ Ruska a Číny

Na archívnej snímke Wang I. Foto: TASR/AP

Lavrov a Wang hovorili aj o Ukrajine, pričom Wang I sa zaviazal, že Čína bude obe strany vyzývať k začatiu mierových rokovaní.

Peking/Moskva 7. augusta (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ruska a Číny Sergej Lavrov a Wang I si počas pondelkového telefonátu pochvaľovali "praktickú spoluprácu" týchto dvoch svetových mocností. Wang I okrem toho Lavrova ubezpečil, že Čína si v otázke Ukrajiny zachová nezávislosť a nestrannosť. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Šéf čínskeho rezortu diplomacie vyhlásil, že Peking a Moskva by "mali udržiavať blízku strategickú koordináciu, propagovať multipolarizáciu sveta a demokratizáciu medzinárodných vzťahov", uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Lavrov a Wang hovorili aj o Ukrajine, pričom Wang I sa zaviazal, že Čína bude obe strany vyzývať k začatiu mierových rokovaní.

Ruský rezort diplomacie vo svojom vlastnom osobitnom vyhlásení uviedol, že obaja ministri zhodne odmietli údajne "konfrontačnú politiku krajín Západu voči Rusku i Číne". Dodal, že telefonát "opätovne potvrdil jednotu prístupu Moskvy a Pekingu ku globálnym záležitostiam".

Agentúra DPA dodáva, že telefonický rozhovor oboch diplomatov sa uskutočnil krátko po skončení víkendových medzinárodných rokovaní v saudskoarabskej Džidde zameraných na mierové riešenie vojny na Ukrajine, na ktoré bola pozvaná Čína, no Rusko nie. Moskva sa v súvislosti s týmto summitom vyjadrovala kriticky. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová poznamenala, že "takéto stretnutia bez účasti zástupcov Moskvy nemajú žiadnu hodnotu".