Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Le Drian: Francúzsko za daných okolností nepodporí odklad brexitu

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britský premiér trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.

Paríž 8. septembra (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v nedeľu odmietol za daných okolností podporiť možnosť ďalšieho odkladu odchodu Británie z EÚ, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na 31. októbra. Informovala o tom, agentúra AFP.

"Za súčasných okolností rozhodne nie... Nechce sa nám každé tri mesiace absolvovať to isté," povedal Le Drian v rozhovore pre súkromnú rozhlasovú stanicu Europe 1 na margo ochoty Francúzska podporiť ďalší odklad brexitu v krajine, ktorá podľa AFP prechádza politickou krízou.

Obe komory britského parlamentu — Dolná snemovňa i Snemovňa lordov — schválili tento týždeň návrh zákona zaväzujúci premiéra Borisa Johnsona predložiť parlamentu na schválenie návrh dohody o brexite alebo nechať poslancov hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. Ak by to Johnson do tohto termínu neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020.

Britský premiér však trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí opustiť EÚ 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej, s čím nesúhlasí ani opozícia, ani časť poslancov jeho vlastnej Konzervatívnej strany.