Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Letný slnovrat prilákal do Stonehenge druidov, pohanov i zvedavcov

Stovky ľudí sa v noci na stredu 21. júna 2021 zhromaždili okolo prehistorického kamenného kruhu na planine v južnom Anglicku, aby privítali východ slnka v deň, ktorý bude najdlhším na severnej pologuli. Tento rok letný slnovrat v Stonehenge trval od utorka 19.00 h do stredy 08.00 h. Foto: TASR/AP

Čakanie na východ slnka sprevádzal - ako obvykle - spev či brnkanie a hranie na akustických gitarách. Alkohol bol zakázaný, rovnako ako aj použitie zvukových systémov či lezenie na kamene.

Londýn 21. júna (TASR) - Stovky ľudí sa v noci na stredu zhromaždili okolo prehistorického kamenného kruhu na planine v južnom Anglicku, aby privítali východ slnka v deň, ktorý bude najdlhším na severnej pologuli. Ako informovala agentúra AP, tento rok letný slnovrat v Stonehenge trval od utorka 19.00 h do stredy 08.00 h.

Podobne ako po iné roky - s výnimkou covidovej pandémie - si celonočné slávnosti nenechali ujsť tisíce prívržencov novopohanského druidizmu, obdivovateľov keltskej kultúry, miestnych obyvateľov, ako aj bežných turistov.

Čakanie na východ slnka sprevádzal - ako obvykle - spev či brnkanie a hranie na akustických gitarách. Alkohol bol zakázaný, rovnako ako aj použitie zvukových systémov či lezenie na kamene. Odporučené bolo zobrať si deky či spacie vaky.

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Kruhová stavba s priemerom 30 metrov bola postavená v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Podľa archeológov slúžil Stonehenge na náboženské, politické alebo obradné účely. Ľudia v období neolitu sa stali poľnohospodármi a striedanie ročných období ich inšpirovalo k tomu, že 25-tonové balvany postavili podľa pohybu Slnka.

Je symbolom britskej kultúry a histórie a zostáva jedným z najväčších turistických lákadiel krajiny, a to aj napriek zdanlivo neustálym dopravným zápcham na neďalekej diaľnici A303, ktorá je obľúbenou trasou pre motoristov cestujúcich na juhozápad a z juhozápadného Anglicka.

V stredu sa v Spojenom kráľovstve oficiálne začína leto i festival Glastonbury, jedno z najväčších hudobných podujatí na svete.