Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Parlament v Libanone schválil prvýkrát od roku 2005 návrh rozpočtu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnohí odborníci a novinári však upozorňujú, že ide o anomáliu, keďže parlament schválil rozpočet na prebiehajúci rok.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Libanon má prvýkrát po 12-ročnej prestávke schválený návrh zákona o štátnom rozpočte. Ako v piatok informovala agentúra AP, parlament schválil štátny rozpočet na rok 2017 vo štvrtok po troch dňoch rozpravy.

Za prijatie vládneho návrhu sa v hlasovaní vyslovilo 61 poslancov, proti boli štyria a ôsmi sa zdržali.

Niektorí politici požadovali, aby sa pred schválením návrhu zákona o rozpočte na rok 2017 urobil najprv audit zameraný na preskúmanie mimorozpočtových výdavkov. Parlament však nový zákon o štátnom rozpočte schválil a ministrovi financií dal rok na dokončenie auditu.

Libanonský premiér Saád Harírí podľa agentúry AP poslancov informoval, že návrh štátneho rozpočtu na rok 2018 bude pripravený do konca októbra a vzápätí bude predložený parlamentu.

Libanonský parlament schválil návrh štátneho rozpočtu naposledy v roku 2005. Harírího vláda aj preto označila štvrtkové hlasovanie za historicky významné. Mnohí odborníci a novinári však upozorňujú, že ide o anomáliu, keďže parlament schválil rozpočet na prebiehajúci rok.

Ďalším problémom je aj status samotného parlamentu, ktorý predstavitelia občianskej spoločnosti nepovažujú za legitímny. V Libanone sa totiž od roku 2009 nekonali parlamentné voľby a poslanci existujúceho zákonodarného zboru si už dvakrát "predĺžili" svoje mandáty.

Od ničivej občianskej vojny z rokov 1975-90 Libanon zápasí s obrovským dlhom a rozbujnenou korupciou.