Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Libanonský premiér Harírí pricestoval na návštevu Saudskej Arábie

Na archívnej snímke Saad Harírí. Foto: FOTO TASR/AP

Ide o jeho prvú návštevu tohto kráľovstva od vlaňajšieho novembra, keď Harírí náhle - počas pobytu v Rijáde - odstúpil zo svojej funkcie, čo spôsobilo v danom regióne krátku politickú búrku.

Rijád 28. februára (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí pricestoval v stredu na návštevu Saudskej Arábie. Ide o jeho prvú návštevu tohto kráľovstva od vlaňajšieho novembra, keď Harírí náhle - počas pobytu v Rijáde - odstúpil zo svojej funkcie, čo spôsobilo v danom regióne krátku politickú búrku.

V tom čase libanonskí predstavitelia obviňovali Saudskú Arábiu z toho, že nútila Harírího - dlhodobého spojenca Rijádu - odstúpiť a uvalila naňho domáce väzenie, až kým neintervenovalo Francúzsko. Saudská Arábia tieto tvrdenia odmieta.

Harírí sa vrátil do vlasti o niekoľko týždňov neskôr a svoju rezignáciu stiahol. Podčiarkla sa tým kríza, ktorá vyvolala obavy o politickú a ekonomickú stabilitu Libanonu, všíma si agentúra Reuters.

Harírí pricestoval do Rijádu na pozvanie saudskoarabského kráľa Salmána. Stretne sa tiež s jeho synom, korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Harírího odstúpenie postavilo Libanon do predného radu v blízkovýchodnom mocenskom zápase - medzi blokom na čele so Saudskou Arábiou a Iránom s jeho spojencami, medzi ktorých patrí aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh.

Po Harírího návrate libanonská koaličná vláda, v ktorej je aj zmienené polovojenské hnutie, potvrdila pokračovanie štátnej politiky vyhýbania sa konfliktom v arabskom svete.

Saudská Arábia však obviňuje ťažko vyzbrojený Hizballáh z toho, že na Blízkom východe vedie vojnu ako agent Iránu. Hnutie vyslalo na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada tisíce svojich bojovníkov.