Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Premiér Libanonu pricestoval do Francúzska na stretnutie s Macronom

Na snímke Saad Harírí Foto: TASR/AP

Libanonská televízia odvysielala zábery konvoja vozidiel opúšťajúcich parížske letisko Le Bourget, kde pristálo lietadlo s Harírím, a neskôr ako vstupuje do svojej rezidencie v Paríži.

Paríž 18. novembra (TASR) - Odstupujúci libanonský premiér Saad Harírí pricestoval v sobotu nadránom do Francúzska, kde sa stretne s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom agentúra DPA.

Libanonská televízia odvysielala zábery konvoja vozidiel, ktoré opúšťali parížske letisko Le Bourget, kde pristálo lietadlo s Harírím, a neskôr ako vstupuje do svojej rezidencie v Paríži.

Ide o prvú cestu Saada Harírího do zahraničia mimo Saudskej Arábie po tom, ako 4. novembra oznámil svoje odstúpenie z funkcie.

Libanonský prezident Michel Aún obvinil v stredu Saudskú Arábiu zo zadržiavania Harírího. Požiadal pritom Bezpečnostnú radu OSN a európske krajiny, aby intervenovali v prospech jeho prepustenia.

Harírího starší brat Bahá v stredu zverejnil vyhlásenie, v ktorom podporil jeho rozhodnutie odísť z čela libanonskej vlády. Odsúdil pritom Irán a ním podporované militantné hnutie Hizballáh zo snáh o ovládnutie Libanonu. Zároveň vyjadril vďačnosť Saudskej Arábii za dlhoročnú podporu Libanonu.