Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Líder bosnianskych Srbov kritizoval prezidenta Čiernej Hory

Na archívnej snímke z 3. októbra 2022 pracovník odstraňuje predvolebný bilbord vodcu bosnianskych Srbov a kandidáta na prezidenta bosnianskosrbskej entity Republiky srbskej Milorada Dodika deň po prezidentských voľbách v meste Banja Luka. Foto: TASR/AP

Milatovič po svojom zvolení odsúdil genocídu v Srebrenici, rovnako ako zverstvá chorvátskych ustašovcov v koncentračnom tábore Jasenovac.

Záhreb 8. apríla (TASR) - Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik kritizoval novozvoleného prezidenta Čiernej Hory Jakova Milatoviča za odsúdenie genocídy v Srebrenici. TASR informuje podľa agentúry HINA.

V rozhovore pre Al Jazeera Balkans v piatok Milatović povedal, že Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu "individualizoval genocídu" v Srebrenici. V júli 1995 tam moslimských mužov zmasakrovali bosnianskosrbské sily pod velením generála Ratka Mladiča.

Dodik je prezident bosnianskosrbskej entity Republiky srbskej a začiatkom týždňa zablahoželal Milatovičovi k získaniu prezidentského úradu. Teraz ho kritizoval za postoj k Srebrenici.

"Odvolávanie sa na rozsudky Medzinárodného tribunálu bez zmienky o veľkom utrpení Srbov v Srebrenici a jej okolí a o odmietnutí Srbov priznať zločin, ktorý nespáchali, ukazuje, že Milatovič sa rozhodol získať priazeň Sarajeva a bez váhania uraziť Srbov a Republiku srbská," povedal Dodik.

Dodal, že keď budú Srbi v Čiernej Hore nabudúce voliť, mali by vedieť, koho a akú politiku volia. "Tentoraz jasne hlasovali proti Djukanovićovi, a nie za Milatovića," uzavrel.

Milatovič po svojom zvolení odsúdil genocídu v Srebrenici, rovnako ako zverstvá chorvátskych ustašovcov v koncentračnom tábore Jasenovac a masakry v čiernohorských dedinách Piva a Velike počas druhej svetovej vojny.