Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Lídri 18 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izrael odhaduje, že v Pásme Gazy je ešte 129 zo zhruba 250 ľudí unesených počas útoku Hamasu zo 7. októbra.

Washington 25. apríla (TASR) - Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali vo štvrtok v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Hamas uniesol rukojemníkov počas šokujúceho útoku zo 7. októbra minulého roka, ktorý spustil vôbec najkrvavejšiu vojnu medzi týmto hnutím a Izraelom. Ten si dal za cieľ eliminovať toto palestínske militantné hnutie.

"Vyzývame na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy už vyše 200 dní. Sú medzi nimi aj naši občania," uviedli lídri.

"Zdôrazňujeme, že dohoda o prepustení rukojemníkov, ktorá je na stole, prinesie okamžité a dlhotrvajúce prímerie v Pásme Gazy. To tiež umožní vlnu ďalšej potrebnej humanitárnej pomoci, ktorú treba doručiť po celom Pásme Gazy, a povedie to k dôveryhodnému ukončeniu vojny," dodali.

"Silno podporujeme prebiehajúce snahy o sprostredkovanie prímeria, aby sa naši ľudia mohli vrátiť domov," napísali lídri.

Izrael odhaduje, že v Pásme Gazy je ešte 129 zo zhruba 250 ľudí unesených počas útoku Hamasu zo 7. októbra. Medzi 129 rukojemníkmi je aj 34 takých, ktorí sú podľa armády mŕtvi.

Pri tomto útoku Hamasu bolo zabitých 1170 ľudí, ukazujú výpočty AFP založené na oficiálnych izraelských údajoch.

Počas vyše šesťmesačnej vojny medzi Izraelom a palestínskymi militantmi zahynulo v Pásme Gazy najmenej 34.305 ľudí, uviedlo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva v enkláve ovládanej Hamasom.