Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri G7 sú proti návratu Ruska do skupiny, tvrdí diplomatický zdroj

Na snímke zľava britský predseda vlány Boris Johnson, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, taliansky premiér Giuseppe Conte a predseda Európskej rady Donalld Tusk pred rokovaním na summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi 24. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Zdroj zároveň uviedol, že lídri G7 poverili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby kontaktoval Irán v súvislosti s narastajúcim napätím okolo jeho jadrového programu.

Biarritz 25. augusta (TASR) - Ešte je príliš skoro na to, aby sa Rusko pridalo späť k skupine ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta a G7 sa tak vrátila k predošlému formátu G8, zhodli sa lídri tohto zoskupenia na víkendovom summite vo francúzskom meste Biarritz.

Informoval o tom v nedeľu nemenovaný diplomatický zdroj, podľa ktorého sa na tomto stanovisku predstavitelia jednotlivých krajín G7 dohodli ešte v sobotu večer na otváracom stretnutí, píše agentúra AFP.

Lídri zúčastnených krajín však dodali, že i napriek tomu, že Rusko muselo skupinu pre okupáciu a anexiu polostrova Krym v roku 2014 opustiť, aj naďalej chcú pracovať na posilnení spolupráce s Moskvou.

Americký prezident Donald Trump k tomu uviedol, že je "možné", že budúci rok, keď budú summit G7 hostiť Spojené štáty, prizve Rusko, aby sa opäť stalo členom skupiny ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta.

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, zároveň uviedol, že lídri G7 poverili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby kontaktoval Irán v súvislosti s narastajúcim napätím okolo jeho jadrového programu. Macron má podľa jeho slov Teheránu tlmočiť posolstvo, aby sa vyvaroval eskalácie napätia v regióne.

Ako pripomenula AFP, Macron sa v piatok v Paríži stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a telefonoval aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.