Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lídri v EP: Šéf exekutívy EÚ musí mať širokú väčšinu v europarlamente

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Vedúci predstavitelia štyroch politických skupín sa stretli, aby sa dohodli na politickom procese zameranom na definovanie spoločných ambícií pre ďalšie legislatívne obdobie.

Brusel 5. júna (TASR) - Predsedovia štyroch najväčších a proeurópsky zameraných politických skupín v Európskom parlamente (EP) sa v stredu stretli, aby spoločne hovorili o prioritách nadchádzajúceho päťročného legislatívneho obdobia EÚ (2019-2024).

Vedúci predstavitelia štyroch politických skupín - Európskej ľudovej strany (EPP), Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D), Aliancie liberálov a demokratov Európy (ALDE) a Zelených / Európskej slobodnej aliancie (EFA) - sa už druhýkrát od oznámenia výsledkov eurovolieb stretli, aby sa dohodli na politickom procese zameranom na definovanie spoločných ambícií pre ďalšie legislatívne obdobie.

Štyri uvedené frakcie majú v 751-člennom parlamente 506 mandátov.

Ich dohoda má poskytnúť základ, na základe ktorého lídri hlavných politických síl v EP očakávajú, že nadchádzajúci predseda Európskej komisie sa zaviaže, že bude mať širokú a stabilnú väčšinu v Európskom parlamente.

"Silne nás povzbudil podstatne vyšší počet našich spoluobčanov, ktorí sa zúčastnili na eurovoľbách. Je našim spoločným zámerom konštruktívne sa angažovať, s prihliadnutím na požiadavky voličov po zmene, aby sme dokázali, že Európska únia môže poslúžiť každému z nich," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa podpísali šéf EPP Manfred Weber, šéf S&D Udo Bullmann, predseda ALDE Guy Verhofstadt a spolupredsedovia Zelených / EFA Ska Kellerová a Philippe Lamberts.

Spravodajca TASR Jaromír Novak