Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Likud nechce, aby nová izraelská vláda závisela od strán izraelských A

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotná arabská kandidátka získala v utorkových voľbách 13 poslaneckých mandátov.

Jeruzalem 22. septembra (TASR) - Izraelská pravicová strana Likud v nedeľu zopakovala svoju pripravenosť vytvoriť stabilnú a silnú vládu. Kritizovala tiež možnosť, že nová izraelská vláda by mohla byť odkázaná na podporu poslancov strán zastupujúcich v parlamente izraelských Arabov.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktorým strana Likud v nedeľu reagovala na rozhodnutie Jednotnej arabskej kandidátky. Tá po interných rokovaniach odporúča prezidentovi Reuvenovi Rivlinovi poveriť zostavením novej izraelskej vlády lídra centristického bloku Modrá a biela Bennyho Ganca.

Likud, ktorý vedie premiér Benjamin Netanjahu, vo svojej reakcii uviedol, že zo strany koalície arabských strán ide o očakávaný vývoj.

"Ako sme upozorňovali, arabské strany, ktoré sú proti Izraelu ako židovskému a demokratickému štátu a glorifikujú teroristov, odporučili za premiéra Bennyho Ganca".

Strana Likud vo svojom vyhlásení ubezpečila, že podnikne "maximálne úsilie, aby vytvorila stabilnú a silnú vládu, oddanú zachovaniu Izraela ako židovského a demokratického štátu".

"Nemôžeme mať vládu opierajúcu sa o arabské strany, ktoré sú proti štátu Izrael," vysvetľuje sa vo vyhlásení strany Likud.

Jednotná arabská kandidátka sa podporou Ganca odhodlala ku kroku, ktorý arabského strany v Izraeli neurobili od roku 1992, keď podporili lídra Strany práce Jicchaka Rabina, ktorý presadzoval nastolenie mieru s Palestínčanmi.

Zatiaľ nie je známe, akými požiadavkami arabské strany podmienili svoju podporu Gancovej kandidatúre.

Ich zástupcovia však v sobotu uviedli, že politik, ktorého by boli pripravení podporiť, by musel dať záruky, že splní ich požiadavky. Medzi nimi je obnovenie mierového procesu medzi Izraelom a Palestínčanmi, zlepšenie životných podmienok arabskej komunity v Izraeli a zvrátenie zákona o národnom štáte, ktorý krajinu definuje ako štát židovského národa.

Ako upozornil denník The Jerusalem Post, táto podpora nie je 100-percentná - strana Balad, súčasť arabskej koalície, totiž Ganca nepodporila "vzhľadom na jeho sionistickú ideológiu, jeho pravicové pozície, čím sa veľmi nelíši od Likudu, na jeho krvavú a agresívnu minulosť".

Ganc, ako je známe, bol náčelníkom hlavného štábu izraelskej armády.

Balad Ganca kritizoval aj za to, že verejne nezaujal stanovisko k požiadavkám, ktorými Jednotná arabská kandidátka podmieňuje svoju podporu. Ani tieto požiadavky však zatiaľ nie sú známe.

Jednotná arabská kandidátka získala v utorkových voľbách 13 poslaneckých mandátov.