Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Litovská premiérka hovorila s Blinkenom o vzťahoch s Čínou

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Musíme naďalej zdieľať informácie a koordinovať naše kroky s EÚ a USA, ako aj s demokratickými krajinami v indo-pacifickom regióne, uviedla Šimonyté.

Vilnius 22. decembra (TASR) - Litovská premiérka Ingrida Šimonyté hovorila v utorok počas telefonického rozhovoru s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom o podpore Spojených štátov v súvislosti s narastajúcim ekonomickým tlakom zo strany Číny, informovala v noci na stredu agentúra Reuters.

"Premiérka poďakovala Spojeným štátom za vyjadrenie ich solidarity a podpory Litve," píše sa vo vyjadrení kancelárie premiérky.

"Je dôležité, aby rovnako zmýšľajúce krajiny, ktoré zdieľajú rešpekt k medzinárodným pravidlám, boli solidárne v prípade ekonomického tlaku. Musíme naďalej zdieľať informácie a koordinovať naše kroky s EÚ a USA, ako aj s demokratickými krajinami v indo-pacifickom regióne," uviedla Šimonyté, ktorej slová kancelária odcitovala vo vyhlásení.

Taiwan v novembri vo Vilniuse oficiálne otvoril svoj zastupiteľský úrad pod vlastným názvom. Litva v júli súhlasila, že Taiwanu povolí takýto zastupiteľský úrad otvoriť. Tento krok však vyvolal napätie vo vzťahoch s Čínou, ktorá tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie a usiluje sa ho medzinárodne izolovať.

Čína z tohto dôvodu znížila úroveň svojich diplomatických vzťahov s Litvou z veľvyslancov na chargé d'affaires a zároveň vyzvala nadnárodné spoločnosti, aby prerušili vzťahy s Litvou, inak budú čeliť vylúčeniu z čínskeho trhu. Peking takto napríklad vyzval nemeckú spoločnosť Continental AG (CONG.DE), ktorá sa venuje výrobe pneumatík a autosúčiastok, aby prestala používať komponenty z Litvy, píše Reuters.