Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Loď Open Arms so zvyšnými 83 migrantmi zakotvila na Lampeduse

Záchranárska loď Open Arms. Foto: TASR/AP

Plavidlu španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms umožnili vplávať do prístavu po tom, ako miestny prokurátor nariadil v utorok večer jeho zhabanie a evakuáciu všetkých pasažierov.

Rím 21. augusta (TASR) - Záchranná loď Open Arms po takmer troch týždňoch čakania na mori zakotvila v noci na stredu v prístave na talianskom ostrove Lampedusa, kde mohlo vystúpiť na breh všetkých 83 migrantov, ktorí ešte zostávali na palube. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP, ktoré odkazovali na zverejnené videozábery.

Plavidlu španielskej charitatívnej organizácie Proactiva Open Arms umožnili vplávať do prístavu po tom, ako miestny prokurátor nariadil v utorok večer jeho zhabanie a evakuáciu všetkých pasažierov. Približne 15 migrantov predtým z lode vyskočilo a s pomocou talianskych záchranárov sa im podarilo dostať na breh. Ďalšej malej skupine povolili vylodenie ešte v priebehu minulého týždňa.

Celkove 147 migrantov zachránila posádka Open Arms začiatkom augusta v oblasti Stredozemného mora pri pobreží Líbye.

Taliansko ani Malta tejto lodi spočiatku neumožnili zakotviť pri svojich brehoch, súd v Ríme však neskôr rozhodol, že môže vstúpiť do talianskych teritoriálnych vôd vzhľadom na stav núdze na palube. Utorkovému rozhodnutiu predchádzalo šesťdňové čakanie pri Lampeduse. Španielsko medzitým ponúkalo posádke zakotvenie v Algeciras či na Menorke, ako aj vyslanie jednej zo svojich vojnových lodí k Lampeduse.