Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Luxemburský panovník Henrich I. poveril zostavením vlády Bettela

Xavier Bettel, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Vládna trojkoalícia premiérových liberálov, sociálnych demokratov a zelených získala v nedeľňajších parlamentných voľbách najtesnejšiu väčšinu 31 mandátov v 60-člennom zákonodarnom zbore.

Luxemburg 16. októbra (TASR) - Luxemburský panovník, veľkovojvoda Henrich I. poveril v utorok zostavením budúcej vlády krajiny doterajšieho premiéra Xaviera Bettela (45).

Vládna trojkoalícia premiérových liberálov, sociálnych demokratov a zelených získala v nedeľňajších parlamentných voľbách najtesnejšiu väčšinu 31 mandátov v 60-člennom zákonodarnom zbore. Stalo sa tak napriek tomu, že predvolebné prieskumy naznačovali, že táto koalícia, ktorá je pri moci od roku 2013, môže prísť o majoritu.

Tak sociálni demokrati z Luxemburskej socialistickej robotníckej strany (LSAP), ako aj Zelení (DG) už predtým avizovali pripravenosť pokračovať v spolupráci s Bettelovými liberálmi z Demokratickej strany (DP) na vládnej úrovni. Tú by teraz mali potvrdiť nastávajúce koaličné rokovania.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ak sa tak stane, bude to znamenať, že najsilnejší subjekt na luxemburskej politickej scéne - Kresťanskosociálna ľudová strana (CSV), ktorá zvíťazila aj v nedeľňajších voľbách - zostane ďalšie volebné obdobie v opozícii.