Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

M. LAJČÁK: Meno Tymošenkovej sa nespomína ani v jednom dokumente EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Vo štvrtok 28. novembra sa začne v litovskom Vilniuse summit Východného partnerstva, na ktorom sa očakávalo podpísanie Asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Bruselom a Kyjevom.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si myslí, že Európska únia dávala v prípade Ukrajiny príliš do popredia osud jednej osoby a málo vnímala osud 45 miliónov jej občanov. Poznamenal, že počas svojej nedávnej pracovnej návštevy Zakarpatskej oblasti z ukrajinskej strany počul, že únii viac záleží na Julii Tymošenkovej ako na celej krajine.

"Aj tie debaty EÚ nie vždy vzbudzovali dojem, že naši partneri chápu, o čom diskutujeme, alebo to nechcú chápať, tým viac, že meno Julie Tymošenkovej sa nespomína ani v jednom dokumente EÚ ako podmienka," uviedol dnes pre TASR s tým, že sa to takto iba začalo verejne interpretovať. Únia poukazovala na vyriešenie selektívnej spravodlivosti ako jednej z troch podmienok na podpísanie Asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode, avšak nespomínala žiadne konkrétne mená.

"Závery Európskej rady hovoria o tom, že treba, aby Ukrajina ukázala dôveryhodné úsilie, pričom niet pochýb, že ho ukázala," podčiarkol. Podľa ministra sa v žiadnom európskom dokumente nenachádza ani žiadna podmienka schválenia zákona, ktorý by väznenej expremiérke umožnil liečbu v zahraničí. "Takýto zákon vyplynul z opakovaných návštev vyslancov Európskeho parlamentu Aleksandra Kwasniewského a Pata Coxa na Ukrajine a EÚ ticho akceptovala, že by mal byť prijatý takýto zákon," ozrejmil.

Vo štvrtok 28. novembra sa začne v litovskom Vilniuse summit Východného partnerstva, na ktorom sa očakávalo podpísanie Asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode medzi Bruselom a Kyjevom. Ukrajinská vláda však minulý týždeň rozhodla o pozastavení prípravných prác na týchto dokumentoch.

Ako poznamenal Lajčák, Vilnius sa tak môže stať príležitosťou na sebareflexiu EÚ, do akej miery je jej ponuka pre krajiny Východného partnerstva príťažlivá. "Občas, keď vnímam hádky o slovíčka a o to, čo do deklarácie z vilniuskeho summitu dať, tak nie som naozaj presvedčený o tom, že naša ponuka je dostatočne atraktívna. Je nepochybne dôležitá v dlhodobej perspektíve, ale aj naši partneri žijú tu a teraz a potrebujú ukázať svojim občanom, že dostávajú niečo, čo sa dá uchopiť," konštatoval.

Podpísanie dohody s Kyjevom malo byť vrcholom vilniuskeho summitu, rozhodnutie Ukrajiny zmenilo situáciu. Lajčák si však nemyslí, že z toho treba robiť tragédiu, pretože ponuka únie naďalej trvá. Rovnako Ukrajina deklaruje svoju európsku perspektívu. "Len potrebuje viacej času, aby si vyriešila ekonomické dilemy s tým súvisiace. Každodenné potreby ich ekonomiky im ponúklo Rusko vyriešiť okamžitými opatreniami, čo si vyhodnotili ako výhodnejšie," dodal minister.

EÚ na druhej strane ponúka v dlhodobej perspektíve stabilizáciu politického a ekonomického priestoru, nárast investícií a obchodu. "To všetko Asociačná dohoda a dohoda o voľnom obchode jednoznačne prináša, ale nie o týždeň, mesiac alebo rok," podčiarkol.

V piatok 29. novembra sa v Litve očakáva parafovanie podobných dohôd s Moldavskom a Gruzínskom, ako aj strategická debata o európskej politike voči východným partnerom. "Rozhodnutie Ukrajiny nie je dôvodom na oslavu, ale ani na to, aby sme pochovali Východné partnerstvo," zdôraznil Lajčák, ktorý sa zúčastní na summite. Slovenskú delegáciu povedie prezident SR Ivan Gašparovič.