Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

M. Lajčák sa vo Washingtone stretne so svojou americkou partnerkou

Šéf ministerstva zahraničných vecí Miroslav Lajčák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozhovory s americkými partnermi sa budú týkať zásadných a aktuálnych medzinárodnopolitických otázok.

Bratislava 23. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák navštívi od 24. do 26. júla na pozvanie šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej USA.

Vo Washingtone bude rokovať aj s ďalšími predstaviteľmi rezortov zahraničných vecí a obrany. Stretne sa tiež so zástupcami Národnej bezpečnostnej rady, Kongresu a vystúpi na pôde Amerického mierového inštitútu (US Institute of Peace-USIP), kde bude diskutovať s predstaviteľmi ďalších významných amerických think-tankov. V rámci svojho programu sa stretne aj s krajanskou komunitou.

Foto: TASR/AP


Medzinárodnopolitické otázky

Rozhovory s americkými partnermi sa budú týkať zásadných a aktuálnych medzinárodnopolitických otázok, hlavne situácie na Blízkom a Strednom východe, osobitne v Sýrii a Iráne. Neobídu ani spoločné aktivity v aliančnej misii ISAF v Afganistane, na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva a Južného susedstva.

Predmetom diskusií budú zároveň vzťahy a kooperácia medzi EÚ a USA, ako aj ďalší rozvoj slovensko-americkej spolupráce vo všetkých oblastiach.

Zahraniční partneri osobitne oceňujú diskusiu so slovenskou stranou k situácii v krajinách Východného partnerstva a na západnom Balkáne, ktoré Lajčák aktívne pokrýval počas svojho predchádzajúceho diplomatického pôsobenia.