Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Macron oznámil dosiaľ nevídaný zásah proti drogám v Marseille

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa stretáva s obyvateľmi počas návštevy zameranej na bezpečnosť a boj proti obchodovaniu s drogami v utorok 19. marca 2024 v štvrti La Castellane v Marseille na juhu Francúzska. Foto: TASR/AP

Macronova návšteva má byť oficiálnym začiatkom operácie, ktorá si podľa medializovaných informácií vyžiada nasadenie niekoľkých tisícov policajtov.

Marseille 19. marca (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok počas návštevy Marseille na juhu Francúzska prisľúbil rozsiahly zásah proti gangom pašerákov drog. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"V Marseille a iných francúzskych mestách sme spustili dosiaľ nevídaný zásah, aby sme zastavili pašovanie drog a zabezpečili obnovu verejného poriadku," uviedol Macron prostredníctvom sociálnej platformy X. Jeho návšteva má byť oficiálnym začiatkom operácie, ktorá si podľa medializovaných informácií vyžiada nasadenie niekoľkých tisícov policajtov.

Francúzske úrady začiatkom mesiaca oznámili, že v Maroku zatkli údajného vodcu veľkého drogového gangu z Marseille. Severné štvrte tohto stredomorského mesta tvoria zanedbané ulice a sídliská, považujú sa tiež za centrum obchodu s drogami. V mesto v uplynulých rokoch zúri vojna o kontrolu nad vysoko výnosným drogovým trhom medzi viacerými gangmi. Minulý rok tu bolo pri násilnostiach súvisiacich s drogami medzi súperiacimi gangmi zabitých 49 ľudí a viac ako 120 osôb utrpelo zranenia.