Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Macron pred študentmi čínskej univerzity vyzdvihol kritické myslenie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prednesie prejav na univerzite Sun Yat-Sen v Guangzhou v Číne v piatok 7. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Po otázke študenta, aké zručnosti sú podľa neho potrebné pre svetlú budúcnosť, Macron spomenul vedomosti, kritické myslenie a sebavedomie.

Kanton 7. apríla (TASR) – Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona privítal v piatok na elitnej univerzite v južnej Číne veľký dav študentov. Na stretnutí odpovedal na ich otázky a vyzdvihol kritické myslenie – v krajine s prísnou kontrolou médií a politiky, napísala agentúra Reuters, od ktorej TASR informácie prevzala.

Macron v závere svojej trojdňovej návštevy Číny cestoval do Kantonu, prístavného mesta, ktoré podľa jeho kancelárie symbolizuje otvorenosť tejto krajiny svetu. Po príchode do areálu Sunjatsenovej univerzity študenti kričali jeho meno, podávali si s ním ruky a fotografovali sa s ním telefónmi.

Francúzsky líder v úvodnom príhovore v tamojšej telocvični zopakoval jasný postoj voči Rusku, ktorý deň predtým vyjadril čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi. "Je to krajina, ktorá sa rozhodne kolonizovať suseda, porušiť pravidlá, nasadiť zbrane a podniknúť inváziu," vyhlásil.

Po otázke študenta, aké zručnosti sú podľa neho potrebné pre svetlú budúcnosť, Macron spomenul vedomosti, kritické myslenie a sebavedomie.

"Kritické myslenie je rovnako dôležité ako prístup k vedomostiam. To z vás robí slobodného a emancipovaného jednotlivca," povedal pred asi 1000 študentmi. Bez kritického myslenia by podľa neho jednotlivec "nevedel, čo robiť s vedomosťami, a bol by jednoducho obeťou propagandy".

Francúzskeho prezidenta sa tiež pýtali, čo si myslí o populárnom novom chatbote ChatGPT a umelej inteligencii. Reagoval, že sa jej netreba báť, no svet by mal zaistiť, že túto technológiu vlády nepoužijú na zvýšenie kontroly nad spoločnosťou.