Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Macron o situácii na palestínskych územiach: Je viac ako znepokojivá

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia 20. júla 2022 v Elyzejskom paláci v Paríži. Foto: TASR/AP

Všetci vieme, že nový nárast násilia môže nastať v ktorejkoľvek chvíli, povedal Macron.

Paríž 20. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyzvala na obnovenie mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi s cieľom zabrániť tlejúcemu napätiu v tomto blízkovýchodnom konflikte. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Francúzsky prezident v stredu v Elyzejskom paláci prijal palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a situáciu vo východnom Jeruzaleme označil za "viac než znepokojivú".

"Všetci vieme, že nový nárast násilia môže nastať v ktorejkoľvek chvíli," povedal Macron. Na odvrátenie hrozby, ktorá škodí životom Palestínčanom i Izraelčanov, je podľa neho potrebné konať.

Z krátkodobého hľadiska je podľa neho potrebné zastaviť prijímanie jednostranných opatrení zo strany Izraela v okupovanom Predjordánsku vrátane rozširovania židovských osídlení a vysťahúvania palestínskych rodín, ktoré sú "v rozpore s medzinárodným právom". Macron takisto vyjadril ochotu mobilizovať medzinárodné spoločenstvo pri obnovení rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Abbás podľa agentúry APF zdôraznil, že Izrael musí zastaviť svoje jednostranné kroky, najmä výstavbu nezákonného osídlenia.