Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Macron vyzval na neúprosný boj proti islamistickému terorizmu

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Páchateľom útoku z minulého štvrtka bol 45-ročný počítačový expert M. Harpon, ktorý — ako sa neskôr ukázalo - bol v kontakte so salafistami, teda prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu.

Paríž 8. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom príhovore pri príležitosti vzdania pocty obetiam minulotýždňového útoku nožom v parížskej policajnej prefektúre vyzval v utorok na neúprosný boj proti islamistickým extrémistom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Budeme viesť vytrvalý boj proti islamistickému terorizmu," vyhlásil Macron podľa agentúry AFP na ceremónii v policajnom sídle, kde sa útok odohral.

Páchateľom útoku z minulého štvrtka bol 45-ročný počítačový expert Mickaël Harpon, ktorý — ako sa neskôr ukázalo - bol v kontakte so salafistami, teda prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu. Troch policajtov a jednu policajtku dobodal kuchynským nožom a jeho 30-minútové vyčíňanie ukončil jeden z policajtov, ktorý ho strelil do hlavy.

Francúzska prokuratúra zabitie štvorice policajtov vyšetruje ako možný teroristický čin. V byte páchateľa sa totiž našiel USB kľúč, na ktorom boli zaznamenané videá s propagandou džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), ale aj osobné údaje desiatok jeho kolegov. Podľa vyšetrovateľov muž pred desiatimi rokmi konvertoval na islam a osvojil si radikálne názory.

Macron uviedol, že je "nepredstaviteľné a neakceptovateľné", že útočníkovi, ktorý od roku 2003 pracoval pre políciu, sa podarilo spáchať útok "na tom istom mieste, na ktorom stíhame teroristov a kriminálnikov".

Príslušníkom polície sa Macron prihovoril slovami: "Vaši kolegovia sa stali obeťami zvráteného, smrtiaceho islamu, ktorý musíme zlikvidovať."

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner udelil štyrom obetiam útoku posmrtne najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie.