Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Macronov bývalý bezpečnostný poradca má ďalší problém

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kauza exporadcu Benalla má negatívny vplyv na popularitu francúzskej vlády, prezidenta Macrona a vládnej strany Republika v pohybe (LREM).

Paríž 31. júla (TASR) - Francúzske médiá zverejnili ďalší videozáznam, ktorý by mohol usvedčiť bývalého bezpečnostného poradcu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z násilia. Novými zisteniami sa začala zaoberať aj parížska prokuratúra.

V oboch prípadoch je hlavným aktérom Macronov bývalý poradca Alexandre Benalla.

V novoodhalenom prípade trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podali dvaja muži vo veku 23 a 24 rokov, ktorí tvrdia, že Benalla a jeho známy Vincent Crase ich zadržali a použili voči nim násilie. Incident sa mal odohrať v parížskom parku Jardin des Plantes. Videozáznam ich zásahu zverejnil denník Libération 27. júla.

Advokát oboch mladíkov tvrdí, že zatiaľ neidentifikované osoby použili represie aj voči mladej žene, ktorá túto scénu nakrúcala svojím mobilným telefónom.

Parížska prokuratúra v tomto prípade začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením zo spáchania násilia vykonaného verejným činiteľom obmedzovaním osobnej slobody, uzurpovaním si služobného postavenia, predstieraním príslušnosti k policajnému zboru a poškodzovaním majetku.

Benalla a Crase sú už obvinení v súvislosti s útokom na aktivistu počas prvomájového protestu v Paríži.

K incidentu došlo počas prvomájových protestov na parížskom námestí Place de la Contrescarpe. Videozáznam, na ktorom Alexandre Benalla útočil, zachytil študentský aktivista a zverejnili ho noviny Le Monde. Viedlo to k doposiaľ najostrejšej kritike ročného pôsobenia Macrona na poste prezidenta, pričom opozícia obvinila jeho kanceláriu zo zatajovania incidentu.

Kauza Benalla má negatívny vplyv na popularitu francúzskej vlády, prezidenta Macrona a vládnej strany Republika v pohybe (LREM), ktorá medzičasom tiež obvineného Crasa zamestnávala vo svojej bezpečnostnej službe. Predseda LREM Christophe Castaner v utorok oznámil, že LREM dala tomuto mužovi výpoveď, informoval spravodajský portál RTL.