Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Macronov kuchár varí vianočnú večeru pre vojakov v Niamey

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V menu pre vojakov síce absentujú homár, langusty či ustrice, ale určite nebude chýbať vykŕmená husacia pečeň - nebude sa však podávať ako predjedlo.

Paríž 22. decembra (TASR) - V sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho návštevy v Nigeri bude aj šéfkuchár Elyzejského paláca Guillaume Gomez, ktorý pre vojakov francúzskeho kontingentu v tejto africkej krajine uvarí slávnostnú vianočnú večeru. Informoval o tom v piatok denník Le Figaro.

V menu pre vojakov síce absentujú homár, langusty či ustrice, ale určite nebude chýbať vykŕmená husacia pečeň - nebude sa však podávať ako predjedlo, dodal spravodajský portál 20minutes.

Gomez bude pripravovať večeru pre 700 ľudí - väčšinou vojakov - v kuchyni na francúzskej vojenskej základni v Niamey.

"Ide o doteraz nevídanú iniciatívu. Kuchári prezidenta ešte nikdy v zahraničí nevarili jedlo pre taký veľký počet vojakov," poznamenal 39-ročný Gomez, ktorý už 20 rokov varí v Elyzejskom paláci. Dodal, že večera v Niamey je preňho "veľkou výzvou", ale je veľmi spokojný, že ju môže pripravovať.

Gomez spresnil, že večera na základni nebude "žiadna oficilita" - bude to "riadne jedlo pre riadnych chlapov, ktorí občas majú riadny apetít". Alkohol sa bude podávať s mierou - asi jedna fľaša vína pre šiestich. Podávať sa budú aj syry, pričom sa kládol dôraz na to, aby tam každý vojak našiel syr z regiónu, odkiaľ pochádza. Každý hosť odíde z večere so škatuľkou čokoládových praliniek.

Potraviny na prípravu večere zaobstaral Gomez vo Francúzsku a ide výhradne o produkty od francúzskych pestovateľov a chovateľov. Jedlá sa predpripravovali v kuchyni Elyzejského paláca, následne sa sterilizovali a potom ich začiatkom tohto týždňa letecky prepravili do Niamey, kde ich na tamojšej francúzskej základni dokončia a naservírujú.

Francúzski vojaci dislokovaní v Nigeri uvítali iniciatívu Elyzejského paláca, pretože - ako uviedol tamojší kuchár José - "čas Vianoc je pre všetkých náročný, všetci sú ďaleko od rodín a v nepriateľskom prostredí". "Teraz máme pocit, že naozaj existujeme, že nás niekto uznáva," dodal José.

Francúzski vojaci sa v Nigeri zapájajú do bojových akcií v rámci operácie Barkhane zameranej proti džihádistom.