Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská a rakúska polícia rozšíria spoluprácu v oblasti bezpečnosti

Na archívnej snímke migranti nastupujú na vlak na rakúsko-maďarskom priechode Nickelsdorf- Hegyeshalom. Foto: TASR/AP

Dohoda umožňuje cezhraničné pozorovanie vodných i vzdušných trás, ako aj intenzívnejšiu výmenu informácií v boji proti prevádzačom.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Maďarská a rakúska polícia rozšíria spoluprácu v oblasti bezpečnosti, ktorá sa dotkne okrem iného aj boja proti ilegálnemu prisťahovalectvu a hľadania osôb podozrivých z terorizmu. Uviedla to dnes agentúra MTI odvolávajúc sa na vyhlásenie rakúskeho rezortu vnútra.

Príslušnú dohodu podpísali v pondelok v rakúskej prihraničnej obci Nickelsdorf rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka a jeho maďarský rezortný partner Sándor Pintér.

Dohoda umožňuje cezhraničné pozorovanie vodných i vzdušných trás, ako aj intenzívnejšiu výmenu informácií v boji proti prevádzačom. Rakúski policajti v zmysle tejto dohody začnú kontrolovať vlaky smerujúce z Maďarska do Rakúska už na maďarskom území.

Podľa slov Sobotku organizovaný zločin nepozná hranice, polícia preto musí držať krok s novými výzvami. Pintér podčiarkol, že dobrá spolupráca medzi Rakúskom a Maďarskom je zárukou toho, že migračnú vlnu prichádzajúcu cez Balkán je možné zastaviť.