Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia zadržala v stredu a vo štvrtok 51 demonštrantov

Stúpenci opozičných strán protestujú proti zmene novely zákonníka práce v parlamente 12. decembra 2018 v Budapešti. Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili ostro kritizovanú novelu zákonníka práce, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín. Foto: TASR/AP

V stredu bolo zranených deväť a vo štvrtok päť policajtov. Protestujúci poškodili osem vozidiel používaných políciou.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Pri protivládnych demonštráciách v budapeštianskych uliciach v stredu a vo štvrtok zadržala maďarská polícia celkovo 51 demonštrantov. Pre agentúru MTI to v piatok uviedlo Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK).

V stredu bolo zranených deväť a vo štvrtok päť policajtov. Protestujúci poškodili osem vozidiel používaných políciou.

Opozičná strana Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya vyzvala políciu, aby prepustila "protiprávne zadržaných demonštrantov". Zástupca predsedu parlamentnej frakcie DK Gergely Arató vytýkal, že policajti použili slzotvorný plyn a paprikové spreje bez varovania.

V uvedených dňoch vyšli do ulíc Budapešti tisíce ľudí na protest proti novele zákonníka práce schválenej v stredu a proti vláde premiéra Viktora Orbána. Séria protestov bude pokračovať aj v piatok večer a v nedeľu popoludní.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) rsc