Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda podporí rodiny, vidiek a rozvoj ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kocsis počas dvojdňovej výjazdovej schôdzky frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP informoval, že do akčného programu podpory ochrany rodiny sa zatiaľ zapojilo vyše 65.000 Maďarov.

Budapešť 17. októbra (TASR) - V nadchádzajúcich rokoch poskytne maďarská vláda najviac finančných prostriedkov na podporu rodín s deťmi, na program rozvoja vidieka a na ekonomické stimuly, povedal vo štvrtok v juhomaďarskom meste Balatonalmádi predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis.

Podľa agentúry MTI Kocsis počas dvojdňovej výjazdovej schôdzky frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP, ktorá sa začala v stredu večer, na tlačovej konferencii informoval, že do akčného programu podpory ochrany rodiny sa zatiaľ zapojilo vyše 65.000 Maďarov, pričom podporu nákupu vozidla pre rodiny s viacerými deťmi využilo vyše 14.000 ľudí. "Tento bod akčného programu je aj naďalej veľmi populárny," zdôraznil.

Frakcie podľa jeho slov rokovali aj o otázkach stimulov ekonomiky, ktoré majú zabezpečiť udržateľný hospodársky rast, o tvorbe pracovných miest, ale aj o ďalšom zvyšovaní miezd. Kocsis dodal, že o podporu v rámci programu rozvoja vidieka prejavilo záujem 96 percent obcí.

V súvislosti so situáciou v Sýrii predseda frakcie Fideszu povedal, že otázkou je, ktorým smerom otvorí Turecko hranice štyrom miliónom migrantov. "Záujmom Maďarska je, aby sa tak stalo smerom do Sýrie a nie do Európy, aby sa táto masa utečencov neobjavila na srbsko-maďarských hraniciach," podčiarkol politik vládnej strany.

Predseda frakcie KDNP Péter Harrach poznamenal, že na schôdzke rokovali aj o európskych záležitostiach. "KDNP je plnohodnotným členom Európskej ľudovej strany (EPP), čo chceme využiť na presadzovanie maďarských záujmov," povedal Harrach a vyjadril nádej, že Fidesz čoskoro opäť získa plnohodnotné členstvo v EPP.

K pozastaveniu členstva Fideszu v EPP došlo 20. marca v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na májové eurovoľby.

Členovia frakcie hodnotili aj výsledky nedeľňajších komunálnych volieb. Premiér Viktor Orbán pre komerčnú spravodajskú televíziu Hír TV v stredu večer priznal, že vládny tábor utŕžil aj citlivé straty, a to najmä v Budapešti a v niektorých väčších mestách.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)