Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda sprísňuje podmienky pobytu cudzincov z tretích krajín

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Zmena je podľa ministerstva nevyhnutná z dôvodu masovej migrácie. V zdôvodnení sa uvádza, že je potrebné jasne regulovať, kto a ako dlho môže zostať v Maďarsku.

Budapešť 15. novembra (TASR) - Maďarská vláda v stredu predložila parlamentu nový komplexný imigračný zákon, ktorý znamená výrazné sprísnenie oproti predchádzajúcim predpisom. S odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútra to uviedla webová stránka denníka Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zmena je podľa ministerstva nevyhnutná z dôvodu masovej migrácie. V zdôvodnení sa uvádza, že je potrebné jasne regulovať, kto a ako dlho môže zostať v Maďarsku. Pracovné ani iné pobyty nemôžu byť neobmedzené a nie je možné ich automaticky predĺžiť.

Vláda preto navrhuje vytvorenie nového komplexného zákona, ktorý sprísni a sprehľadní práva a podmienky na pobyt a zamestnávanie občanov tretích krajín v Maďarsku.

V zmysle návrhu cudzinci môžu byť v Maďarsku zamestnaní len podľa najprísnejších pravidiel. Zamestnať ich možno iba v prípade, ak pracovné miesto nie je možné obsadiť maďarským pracovníkom.

Do Maďarska môže prísť pracovať len toľko cudzincov z tretích krajín, koľko je voľných miest. Takýto zamestnanci môžu v Maďarsku zostať len obmedzený čas, po ktorom musia krajinu opustiť.