Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Maďarské médiá: Európsky súdny dvor dal za pravdu SR v kauze Sólyom

Maďarský prezident László Sólyom s novinármi na moste medzi Komárnom a Komáromom 21. augusta 2009. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Jedine extrémne pravicový server Barikad.hu v článku nazvanom Súd EÚ rozhodoval podľa slovenských nôt poznamenal, že EÚ opäť potvrdila, že má záujem iba na zametení problémov pod koberec.

Budapešť 16. októbra (TASR) – Maďarské médiá si všímajú dnešný rozsudok Súdneho dvora EÚ v spore Sólyom verzus Slovenská republika, v ktorom sa uvádza, že SR neporušila právne normy Európskej únie, keď 21. augusta 2009 zabránila vtedajšiemu prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstúpiť na územie Slovenska. Oficiálne stanovisko k verdiktu pre TASR prisľúbilo maďarské ministerstvo pre verejnú správu a spravodlivosť.

Titulkami ako "Slovensko neporušilo právne normy EÚ", "Slovákom sa prepieklo, že nevpustili Sólyoma", "Európsky súd dal za pravdu Slovensku v kauze Sólyom", "Slovensko oprávnene zakázalo Sólyomovi vstup" alebo "Súd EÚ rozhodol v neprospech Sólyoma" uviedli maďarské médiá podrobnú správu maďarskej tlačovej agentúry MTI o verdikte a jeho zdôvodnení.

Jedine extrémne pravicový server Barikad.hu, ktorý je blízky Jobbiku, v článku nazvanom "Súd EÚ rozhodoval podľa slovenských nôt" poznamenal, že EÚ opäť potvrdila, že má záujem iba na zametení problémov pod koberec. "Je zrejmé, že Únia sa vyhýba konfliktom, namiesto toho, aby ich riešila," komentoval server rozsudok v Sólyomovej kauze.

Spravodajca MTI z Bratislavy informoval, že slovenská diplomacia a rezort spravodlivosti uvítali verdikt súdu. Zdôraznil však, že zástupcovia SMK a Mostu-Híd vyjadrili nad verdiktom poľutovanie.

MTI tiež citovala politológa Lászlóa Öllösa, podľa ktorého takýto rozsudok bolo možné očakávať, avšak nebude mať vplyv na aktuálny vývoj slovensko-maďarských vzťahov. "Vtedajšia slovenská vláda dosiahla, aby sa verejnosť zaoberala okolnosťami Sólyomovej cesty a nie obsahom jeho prejavu, ktorý bol postavený na odkaze sv. Štefana, že jednojazyčný štát je slabý," povedal pre MTI Öllös.