Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Klimkin: Ukrajina zaručí používanie jazykov národnostných menšín

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin počas príchodu na schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu 23. júna 2014. Foto: TASR/AP

Podľa novely budú menšiny žijúce na Ukrajine - po trojročnom prechodnom období - zbavené možnosti vzdelávať sa vo svojom rodnom jazyku, s výnimkou materských škôl a nižšieho stupňa základných škôl.

Budapešť 11. septembra (TASR) - Budapešť 11. septembra (TASR) - Ukrajina aj v budúcnosti zaručí možnosť používania jazykov národnostných menšín na svojom území, reagoval na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin na medzinárodnú kritiku spornej novely zákona o vzdelávaní.

Podľa internetovej stránky maďarskej komerčnej televízie ATV ukrajinská tlačová agentúra UNIAN uviedla, že Klimkin avizoval v mene svojho rezortu zverejnenie ďalších informácií o novom zákone ešte tento týždeň. "Pracujeme na forme realizácie novely, nie na jej emocionálnej interpretácii," dodal minister.

Maďarské parlamentné strany vyzvali Porošenka, aby nepodpísal školský zákon


Novelu ukrajinského zákona o vzdelávaní označili dnes v Budapešti všetky maďarské parlamentné strany za neprijateľnú. Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyzvali, aby spornú právnu normu namierenú proti menšinám nepodpísal, informovala agentúra MTI.

Novela schválená minulý utorok totiž podľa Maďarska vážne porušuje práva maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti. "Tento zákon je protieurópsky, porušuje základné ľudské i menšinové práva a môže spôsobiť ďalšiu destabilizáciu Ukrajiny," povedal na tlačovej konferencii predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu z vládnej strany Fidesz Zsolt Németh.

Podľa jeho slov by sa zákon v prípade, že vstúpi do platnosti, dotkol viacerých národnostných menšín. Rovnako odmietavý postoj preto k nemu majú aj Rumunsko, Bulharsko či Poľsko.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó si nadnes predvolal veľvyslanca Ukrajiny v Budapešti, aby získal viac informácií o spornej novele.

Podľa novely budú menšiny žijúce na Ukrajine - po trojročnom prechodnom období - zbavené možnosti vzdelávať sa vo svojom rodnom jazyku, s výnimkou materských škôl a nižšieho stupňa základných škôl.