Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Maďarského prezidenta budú voliť 2. mája

Kandidát na maďarského prezidenta János Áder. Foto: TASR/AP

Parlamentné frakcie vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana 16. apríla rozhodli, že ich kandidátom bude na základe návrhu premiéra Viktora Orbána János Áder.

Budapešť 23. apríla (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu budú voliť nového prezidenta krajiny 2. mája o 10.00 h. Termín, ktorý už v uplynulý piatok oznámila šéfka tlačového odboru parlamentu Anita Altorjaiová, potvrdil dnes v Budapešti na začiatku plenárneho zasadania zákonodarného zboru jeho podpredseda Sándor Lezsák.

Politik súčasne podľa národnej agentúry MTI informoval, že sa začal proces nominácie kandidátov, ktorá vyžaduje písomné odporúčanie najmenej pätiny všetkých poslancov. Každý zákonodarca môže navrhnúť jedného kandidáta. Všetky návrhy toho, kto by podporil viacerých, stratia platnosť. Príslušné hárky možno odovzdať do parlamentu do piatka ôsmej hodiny rannej, uviedol Sándor Lezsák.

Parlamentné frakcie bloku vládnych strán Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) 16. apríla rozhodli, že ich kandidátom bude na základe návrhu premiéra Viktora Orbána János Áder (52). Rodák z Csorny stál v roku 1988 pri zrode Fideszu. O desať rokov neskôr vystriedal socialistu Zoltána Gála na čele maďarského parlamentu, ktorý viedol ako predseda až do roku 2002. Je absolventom štúdia práva na budapeštianskej Univerzite Loránda Eötvösa (1983). V súčasnosti je ženatý otec troch dcér a jedného syna europoslancom.

Hárky s podpismi takmer všetkých poslancov vládnych strán podpoérujúcich nomináciu Jánosa Ádera už vedúci frakcií oboch subjektov, János Lázár a Péter Harrach, odovzdali dnes do parlamentu.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) sa na voľbe nástupcu odstúpivšieho prezidenta Pála Schmitta nezúčastní. Oznámil to predseda MSZP Attila Mesterházy s odôvodnením, že kandidát vládnych strán Áder je straníkom.

Neúčasť na akte už avizovala aj opozičná strana Politika môže byť iná (LMP). Predseda jej parlamentnej frakcie Benedek Jávor vyhlásil, že voľba prezidenta je výhradnou strategickou hrou Fideszu.

Pál Schmitt odstúpil z funkcie hlavy štátu 2. apríla po tom, čo mu akademický senát budapeštianskej Semmelweisovej univerzity odobral kvôli plagiátorstvu doktorský titul.