Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštranti pokračujú v protestoch proti zákonníku práce i Orbánovi

Stúpenci opozičných strán protestujú proti zmene novely zákonníka práce v parlamente 12. decembra 2018 v Budapešti. Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili ostro kritizovanú novelu zákonníka práce, v zmysle ktorej sa zvýši rámec ročných nadčasov zamestnancov z terajších 250 na 400 hodín. Foto: TASR/AP

Odborári na Kossuthovom námestí oznámili, že ďalším krokom protestu môže byť vyhlásenie všeobecného štrajku.

Budapešť 14. decembra (TASR) - Tretím dňom pokračovali v piatok v Budapešti protesty Maďarov po stredajšom prijatí novely zákonníka práce, ktorý znevýhodňuje zamestnancov rozšírením rámca ročných nadčasov.

V piatok večer pochodovalo niekoľko tisíc demonštrantov s maďarskými vlajkami a vlajkami Európskej únie skandujúc protivládne heslá. Pochod smeroval cez Most slobody na budínsku stranu Dunaja a Alžbetiným mostom späť do Pešti, informovalo internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Odborári na Kossuthovom námestí oznámili, že ďalším krokom protestu môže byť vyhlásenie všeobecného štrajku.

Protestný pochod sledovali stovky policajtov v uliciach hlavného mesta.

Demonštrovalo sa aj v juhomaďarskom meste Pécs, kde sa na pokojnom fakľovom pochode zúčastnilo zhruba 800 ľudí, ktorí kričali "Špinavý Fidesz!". V Nyíregyháze na severovýchode krajiny odborári na protest proti krokom vlády premiéra Viktora Orbána zablokovali na štyri hodiny jeden jazdný pruh štátnej cesty vedúcej do Debrecína.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)