Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku predĺžili národnú anketu o Sorosovom migračnom pláne

Na snímke George Soros. Foto: TASR/AP Photo

Štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör v utorok uviedol, že anketu o Sorosovom pláne vyplnilo od začiatku novembra už rekordných 1,7 milióna občanov.

Budapešť 24. novembra (TASR) - Národná anketa o migračnom pláne Georgea Sorosa, ktorú maďarská vláda začala rozposielať občanom Maďarska 9. októbra a ktorej konečný termín bol pôvodne do piatka, predĺžili do 1. decembra.

Podľa agentúry MTI vláda vo štvrtok vyhovela žiadosti vládnej strany Fidesz a jej parlamentnej frakcie, aby termín ukončenia ankety posunula o jeden týždeň.

Túto žiadosť odôvodnili skutočnosťou, že občania neustále posielajú späť státisíce vyplnených formulárov, ale aj snahou umožniť občanom vyjadriť sa takto aj k minulotýždňovému rozhodnutiu Európskeho parlamentu o začatí realizácie programu usídlenia prisťahovalcov. Fidesz vyhlásil, že chce, aby k tejto téme vyjadrilo svoj názor čo najviac ľudí.

Štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör na Facebooku v utorok uviedol, že anketu o Sorosovom pláne vyplnilo od začiatku novembra už rekordných 1,7 milióna občanov. Doposiaľ sa podľa neho na žiadnej národnej ankete nezúčastnilo toľko respondentov.

Politik opozičnej ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Ákos Hadházy, ktorý sa zaoberá oblasťou boja proti korupcii, urobil vo štvrtok prieskum v príslušných inštitúciách vrátane pošty. Pre denník Népszava v piatok uviedol, že podľa údajov, ku ktorým sa mal možnosť dostať, vyplnených formulárov nemôže byť viac než 900.000.

Opozičný politik podotkol, že minister riadiaci kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán mu poskytol na tento prieskum len poldruha hodiny - nemal preto možnosť preskúmať fyzicky obsah kontajnerov, v ktorých vrátené formuláre na troch miestach skladujú. Rozhodnutie vlády predĺžiť termín vrátenia formulárov podľa jeho slov tiež spochybňujú úspešnosť ankety.

V ankete sa maďarská vláda občanov pýta, či súhlasia:

-- aby v zmysle Sorosovho plánu prijala Európska únia na svoje územie, a teda aj do Maďarska, ročne celkom jeden milión prisťahovalcov;

-- aby boli zbúrané hraničné zábrany a otvorené hranice;

-- aby prisťahovalcov zo západnej Európy rozdelili na základe kvót do ostatných, teda aj východoeurópskych krajín;

-- aby prisťahovalcom bola platená podpora;

-- aby prisťahovalci boli trestaní za trestné činy miernejšie;

-- aby jazyk a kultúra európskych krajín boli v záujme zrýchlenia integrácie prisťahovalcov potlačené do úzadia;

-- aby krajiny, ktoré odmietajú prisťahovalectvo, boli tvrdo postihované.

Soros v pondelok uviedol, že dotazník je plný zavádzaní a zrejmých klamstiev. "Je tragédiou Maďarska, že jeho vláda sa snaží zachovať svoju moc vzbudzovaním nenávisti a zavádzaním obyvateľstva," komentoval americký finančník maďarského pôvodu.