Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Maďarská polícia rozšíri systém kontroly dopravy civilnými autami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ ORFK povedal, že najvyššiu pokutu v decembri zaplatil jeden vodič za jazdu v odstavnom pruhu diaľnice - až 100.000 forintov (303 eur).

Budapešť 7. januára (TASR) - Maďarská polícia bude pokračovať v systéme kontroly dodržiavania pravidiel cestnej premávky civilnými vozidlami, ktorý po decembrovej akcii v hlavnom meste rozšíri na územie celej krajiny. Oznámil to v utorok vo verejnoprávnej televízii M1 šéf oddelenia prevencie proti dopravným nehodám Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Zsolt Berzai.

Zavedenie nového systému kontroly Berzai zdôvodnil tým, že ak maďarskí vodiči uvidia policajné auto, správajú sa disciplinovane. Z civilných vozidiel vybavených videokamerami možno preto účinnejšie zasiahnuť proti tým, ktorí porušujú dopravné predpisy.

Počas decembrovej akcie v Budapešti uvedeným spôsobom zasahovali hliadky v 240 prípadoch, najmä pri neoprávnenom jazdení v pruhu vyhradenom pre autobusy, pri prejazde križovatky na červenú, pri nedodržaní prikázaného smeru jazdy či pri telefonovaní počas šoférovania, ale odhalili aj vodičov, ktorí jazdili bez vodičského preukazu.

Predstaviteľ ORFK povedal, že najvyššiu pokutu v decembri zaplatil jeden vodič za jazdu v odstavnom pruhu diaľnice - až 100.000 forintov (303 eur).

"V Maďarsku nie je problémom neznalosť dopravných predpisov, ale dopravná morálka a vnímanie ostatných účastníkov dopravy ako rovnocenných partnerov," zdôraznil Berzai a dodal, že kde neexistuje dopravná kultúra, tam nie je možné hovoriť ani o dopravnej bezpečnosti.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach