Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Protivládnu demonštráciu v Maďarsku prerušila prietrž mračien

Desaťtisíce Maďarov protestovali v Budapešti v deň ustanovujúcej schôdze parlamentu v utorok 8. mája proti vláde premiéra Viktora Orbána. Na snímke protestujúci pred parlamentom na Kossuthovom námestí v Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Demonštrácia sa konala v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu na Kossuthovom námestí.

Budapešť 9. mája (TASR) - Mohutná prietrž mračien s krupobitím prerušila v utorok večer v Budapešti protestné zhromaždenie desaťtisícov odporcov vlády premiéra Viktora Orbána. Demonštrácia sa konala v deň ustanovujúcej schôdze nového parlamentu na Kossuthovom námestí.

Rečníci na zhromaždení pod názvom "My sme väčšina - Demonštrácia za demokraciu" zdôraznili nutnosť zomknutia opozičných strán v nadchádzajúcich regionálnych voľbách, pretože iným spôsobom podľa nich nebude možné "skorumpovaný" vládny blok Fidesz-KDNP poraziť.

Ďalšími požiadavkami protestujúcich, ktorí niesli maďarské národné vlajky a vlajky Európskej únie, bolo zaručenie slobody médií a zriadenie kvalitného vzdelávania. Podľa nich Orbán zámerne degraduje školstvo, pretože v schopných mladých ľuďoch vidí ohrozenie svojej moci.

Pri náhlej prietrži mračien sa dav schovával pod arkády okolitých budov, pred vchodom do metra sa vytvorila obrovská tlačenica. Viacerí sa po utíšení dažďa vrátili na námestie. Demonštrácia, na ktorú boli nasadené stovky policajtov, sa napokon skončila bez incidentov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)