Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Maďarsko si pripomína Maďarov vysťahovaných z Československa

Na archívnej snímke Most slobody v Budapešti. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poslanci maďarského parlamentu 5. decembra 2012 rozhodli, že 12. apríl bude pamätným dňom Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Pamätným dňom Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947 si pripomínajú v piatok v Maďarsku udalosti v rámci výmeny obyvateľstva medzi niekdajším Československom (ČSR) a Maďarskom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Poslanci maďarského parlamentu 5. decembra 2012 rozhodli, že 12. apríl bude pamätným dňom Maďarov vysťahovaných z Československa v roku 1947. V tento deň po ukončení druhej svetovej vojny sa totiž začalo s ich vysťahovaním z južného Slovenska.

"Maďarský parlament považuje za dôležité dôstojne si spomenúť na takmer 100.000 Maďarov vylúčených z Československej republiky vplyvom Benešových dekrétov, a podporuje organizovanie spomienkových podujatí a prípravu vzdelávacích materiálov, ktoré súvisia s vysťahovaním Maďarov z Felvidéku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia o pamätnom dni.

Felvidék je maďarský termín pre tzv. Hornú zem – historické pomenovanie časti Rakúsko-Uhorska, zhodujúcej sa s územím dnešného Slovenska.

Dvojstranná dohoda medzi ČSR a Maďarskom o výmene obyvateľstva, ktorú podpísali 27. februára 1946, súvisela s dekrétmi československého prezidenta Edvarda Beneša, týkajúcimi sa riešenia otázky Nemcov a Maďarov žijúcich v ČSR.

Maďari, ktorí udalosti z roku 1947 sami zažili, hovoria o násilnom vysťahovaní a odmietajú výraz výmena obyvateľstva, píše MTI.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)