Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil štruktúru štvrtej Orbánovej vlády

Na snímke maďarský staronový premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Vládny návrh v zrýchlenom legislatívnom konaní podporilo 127 poslancov a 35 hlasovalo proti.

Budapešť 11. mája (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu schválili v piatok novelu zákona o zozname ministerstiev, podľa ktorej bude štvrtá vláda premiéra Viktora Orbána fungovať s desiatimi rezortmi. Informovala o tom agentúra MTI.

Vládny návrh v zrýchlenom legislatívnom konaní podporilo 127 poslancov a 35 hlasovalo proti. Nový kabinet bude pozostávať z rezortov poľnohospodárstva, vnútra, ľudských zdrojov, obrany, spravodlivosti, inovácie a technológií, zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov, kabinetu predsedu vlády, úradu vlády a ministerstva financií.

V predchádzajúcom volebnom cykle fungovalo takisto desať ministerstiev, avšak niektoré mali iný názov a iné rozdelenie kompetencií, píše MTI.

Predkladatelia návrhu zdôraznili, že je potrebné, aby vláda bola účinná a mala rýchlu reakčnú schopnosť na výzvy vo svete.

Nová vláda sa podľa Orbánových slov z pondelka tohto týždňa sústredí na bezpečnosť a kresťanskú demokraciu. Bude mať spolu s ním 14 členov; siedmi ministri budú odborníci, ktorí prichádzajú z komerčnej sféry, a zvyšní kandidáti sú z politického prostredia. Vo vláde budú aj dvaja ministri bez kresla a vicepremiér zodpovedný za národnú politiku, cirkevné záležitosti a národnosti.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach