Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident Sulyok rokoval vo Vilniuse so Zelenským

Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, maďarský prezident Tamás Sulyok, český prezident Petr Pavel a uprostred litovský prezident Gitanas Nauseda pózujú pre spoločnú fotografiu s ďalšími ministrami a pozvanými hosťami počas summitu Iniciatívy troch morí vo Vilniuse 11. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Tamás Sulyok upozornil svojho ukrajinského partnera na to, že je dôležité čo najskôr obnoviť a garantovať práva maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti.

Budapešť/Vilnius 12. apríla (TASR) - Maďarsko odsudzuje ruskú agresiu a bude naďalej robiť všetko pre podporu utečencov z Ukrajiny a bude jej poskytovať humanitárnu pomoc. Povedal to maďarský prezident Tamás Sulyok vo štvrtok na schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v rámci summitu Trojmoria v Litve. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vojnu treba podľa maďarskej hlavy štátu zastaviť, preto má Maďarsko stále záujem na čo najskoršom prímerí a nastolení trvalo udržateľného a spravodlivého mieru, pričom najdôležitejším cieľom je zaručiť bezpečnosť európskeho kontinentu.

Sulyok upozornil svojho ukrajinského partnera na to, že je dôležité čo najskôr obnoviť a garantovať práva maďarskej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti.

Na stretnutí obaja prezidenti vyjadrili odhodlanie pokračovať v dialógu a konštruktívnych rokovaniach, píše sa vo vyhlásení kancelárie maďarského prezidenta.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)