Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Maduro označil možnosť nákupu rakiet od Iránu za dobrý nápad

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Takýto nákup zbraní sa však podľa agentúry Reuters zdá byť málo pravdepodobný vzhľadom na skutočnosť, že krajina má pre sankcie problémy so zabezpečením základných potravín či liekov.

Caracas 23. augusta (TASR) - Venezuelský prezident Nicolás Maduro povedal v sobotu počas stretnutia s členmi svojho kabinetu, že by bolo "dobrým nápadom" preskúmať možnosť nákupu balistických striel od Iránu. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

"Nenapadlo mi to," uviedol počas stretnutia Maduro v súvislosti s nákupom rakiet od Iránu. Následne povedal ministrovi obrany Vladimirovi Padrinovi Lópezovi, že "vzhľadom na dobré vzťahy Venezuely a Iránu je dobrým nápadom hovoriť s iránskymi predstaviteľmi a zistiť, akými strelami krátkeho, stredného a dlhého doletu disponujú".

Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedol, že Maduro sa chystá kúpiť od Iránu riadené strely a kolumbijským ozbrojeným skupinám predáva zbrane vyrobené v Rusku a Bielorusku.

Takýto nákup zbraní sa však podľa agentúry Reuters zdá byť málo pravdepodobný vzhľadom na skutočnosť, že Venezuela má v dôsledku sankcií problémy so zabezpečením základných potravín, liekov či pohonných hmôt.

Spojené štáty pred časom uvalili na Venezuelu rozsiahle sankcie s cieľom zbaviť moci venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorého režim USA považujú za nelegitímny. To Venezuelu viedlo k rozšíreniu spolupráce s Iránom, ktorý jej doteraz dodával benzín. Táto juhoamerická krajina má pritom bohaté zásoby ropy, ale pohonné hmoty, ktoré boli roky takmer zadarmo, sa v súčasnosti takmer nevyrábajú a Caracas ich musí dovážať.