Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Májovú haváriu lietadla v Pakistane zrejme zavinila ľudská chyba

Dobrovoľníci prikrýva telo telo obete po zrútení dopravného lietadla spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA), foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lietadlo spoločnosti Pakistan International Airlines sa 22. mája zrútilo medzi domy v obývanej oblasti po tom, čo mu zlyhali oba motory.

Islamabad 24. júna (TASR) - Haváriu lietadla v Pakistane z 22. mája, pri ktorej prišlo o život 97 ľudí, spôsobila chyba pilota a pracovníka riadenia letovej prevádzky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na v stredu zverejnenú predbežnú správu z vyšetrovania nehody.

"Pilot a ani pracovník riadenia letovej prevádzky nedodržali štandardné predpisy," oznámil parlamentu pakistanský minister pre letectvo Ghulám Sarvar Chán.

Piloti sa podľa jeho slov počas pokusu o pristátie rozprávali o pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. "Pilot a ani druhý pilot neboli sústredení," povedal. Lietadlo typu Airbus A320 bolo podľa Chánových slov "na 100 percent letuschopné" a nemalo žiadne technické nedostatky.

Tím vyšetrovateľov, ktorí zahŕňa aj predstaviteľov francúzskych úradov a expertov zo spoločnosti Airbus, analyzoval dáta a zvukové záznamy z lietadla.

Lietadlo spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA) sa 22. mája zrútilo medzi domy v obývanej oblasti po tom, čo mu zlyhali oba motory, práve keď sa približovalo k letisku najväčšieho pakistanského mesta Karáči. Stroj, letiaci z mesta Láhaur, poškodil pri páde množstvo domov. Dvaja pasažieri haváriu prežili.