Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Malajzia požiadala Google, aby zablokoval protislamské video

Na archívnej snímke z 17. júla 2006 zamestnanci Google kráčajú okolo nápasu v sídle spoločnosti v Mountain View. Foto: TASR/AP

Malajzijský minister informácií Rais Yatim podľa dnešnej správy agentúry AP uviedol, že úrady jeho krajiny chcú, aby z dôvodu výbušných nepokojov a ich následkov bolo video stiahnuté.

Kuala Lumpur 16. septembra (TASR) - Malajzia požiadala Google, aby zablokoval prístup k protimoslimskému videoklipu, ktorý je príčinou útokov davov ľudí na americké veľvyslanectvá a konzuláty v krajinách Blízkeho východu.

Malajzijský minister informácií Rais Yatim podľa dnešnej správy agentúry AP uviedol, že úrady jeho krajiny chcú, aby z dôvodu výbušných nepokojov a ich následkov bolo video odstránené zo stránky YouTube.

Google je vlastníkom portálu YouTube, ktorý už klip zablokoval v Líbyi a Egypte, odvolajúc sa pritom na tamojšiu "veľmi citlivú situáciu".

Prístup k videu zamedzila spoločnosť Google aj v Indii a Indonézii, keď ich vlády predstaviteľom YouTubu oznámili, že filmový záznam porušuje ich zákony.

Videoklip je zo snímky americkej produkcie Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), ktorá očierňuje islam a proroka Mohameda. Kladie sa mu za vinu, že podnietil násilnosti v Líbyi, kde bol zabitý veľvyslanec USA a popri ňom i traja ďalší Američania.