Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Malajzia zadržala vyše 1000 utečencov z Bangladéša a etnika Rohingov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za prvé tri mesiace tohto roka využilo lode pašerákov ľudí odhadom 25.000 Rohingov a Bangladéšanov.

Kuala Lumpur 11. mája (TASR) - Malajzia zadržala 1018 utečencov z Bangladéša a moslimského etnika Rohingov po tom, ako dnes dorazili do krajiny na troch drevených lodiach. O ich zadržaní informovala malajzijská polícia iba deň nato, ako orgány susednej Indonézie zachránili 600 utečencov pri pobreží provincie Aceh.

Vyše 100.000 ľudí z moslimského etnika Rohingov, ktoré nemá vlastný štát, ušlo už od roku 2012 pred násilím a chudobou v Mjanmarsku. Agentúra Reuters uviedla, že väčšinu z nich previezli pašeráci ľudí do Thajska, kde ich zadržiavajú v zanedbaných táboroch v džungli, kým za nich nedostanú zaplatené výkupné.

Polícia na malajzijskom ostrov Langkawi uviedla, že v hlbokej noci vysadili utečencov tri lode, ale oni objavili iba jednu, ktorá uviazla na vlnolame. Spolu 555 Bangladéšanov a 463 Rohingov, z toho 99 žien a 54 detí, pristálo ilegálne v Malajzii a bude odovzdaných imigračnému úradu.

Za prvé tri mesiace tohto roka využilo lode pašerákov ľudí odhadom 25.000 Rohingov a Bangladéšanov, čo je dvojnásobok počtu ako za rovnaké obdobie vlani, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Malajzia patrí medzi bohatšie ekonomiky juhovýchodnej Ázie a už dlho je práve z tohto dôvodu magnetom pre ilegálnych imigrantov z chudobnejších krajín regiónu.

Rohingovia hovoria bengálskym dialektom používaným v Bangladéši. Nemajú vlastný štát. V Mjanmarsku, kde ich žije približne 800.000, sa na nich pozerajú ako na ilegálnych prisťahovalcov zo susedného Bangladéša. Útoky budhistických davov na Rohingov v uplynulých troch rokoch vyvolali ich exodus do okolitých krajín.

OSN etnikum Rohingov dlhodobo označuje za jednu z najutláčanejších menšín na zemeguli.