Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Manžela nemeckej novinárky Toluovej údajne znovu turecké orgány zatkli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Otec novinárky uviedol, že jeho zaťa S. Čorlua vzali znovu do väzby vo štvrtok. Socialistická strana utlačovaných (ESP), v ktorej je Čorlu členom výkonného výboru, tiež potvrdila nový vývoj situácie.

Istanbul 19. januára (TASR) - Manžela nemeckej novinárky Mešale Toluovej znovu zatkli turecké orgány, približne osem týždňov po jeho prepustení z väzby, kde ho zadržiavali pred súdnym procesom. Tlačovú agentúru DPA o tom v piatok telefonicky informoval príbuzný.

Otec novinárky Toluovej uviedol, že jeho zaťa Suata Čorlua vzali znovu do väzby vo štvrtok. Socialistická strana utlačovaných (ESP), v ktorej je Čorlu členom výkonného výboru, takisto potvrdila nový vývoj situácie.

ESP uviedla pre ľavicovú tlačovú agentúru ETHA, že polícia podnikla razie proti podporovateľom strany v mestách Istanbul, Ankara, Izmir, Diyarbakir, Antakya a Samsun, pričom zatkla sedem ľudí v ich bytoch. Bol medzi nimi aj Čorlu, ďalší členovia ESP a istý právnik.

Čorlua aj Torluovú súdia v samostatných procesoch, v ktorých sú obžalovaní okrem iného z členstva v teroristickej organizácii.

Čorlua prepustili z väzby 29. novembra, takže na verdikt vo svojom súdnom procese mal čakať na slobode. Toluová, ktorá pochádza z Nemecka a má nemecké občianstvo, bola prepustená 18. decembra, avšak zakázali jej opustiť krajinu.

Čorlua pôvodne zatkli 5. apríla 2017 a Toluovú 30. apríla, pričom súd poslal oboch do väzby.